MAGNEZYUM NEDİR, KAYNAKLARI VE FAYDALARI NELERDİR?

▫ Tahmini okuma süresi: 2 dakika ▫

 Magnezyum, insan vücudu için elzem olan; diş, kas ve kemiklerde fazlaca bulunan minerallerden biridir. Doğada toprakta ve deniz suyunda bulunur. Vücutta kendi başına üretilemediği için ve birçok vücut fonksiyonunun yerine gelebilmesi için düzenli bir şekilde gıdalar aracılığıyla alınması gerekmektedir. 

   Türkiye Beslenme Rehberi’ne göre, günlük alınması gereken magnezyum miktarı erkeklerde 350 mg, kadınlarda ise 300 mg’dır.Stres, gebelik, emzirme gibi durumlar bu gereksinimi daha da arttırmaktadır.

   Magnezyum bakımında en iyi kaynaklara; bitter çikolata, avokado, muz, tam tahıllı gıdalar, yeşil yapraklı sebzeler, fındık, yağlı balıklar, tohumlar (keten, kabak vb.), kurubaklagiller ve patates gibi besinler örnek verilebilir.

Magnezyumun faydaları:

  • Vücuttaki kalsiyum ve potasyumunun işlevini artırır.
  • Elektrolit dengesinin sağlanmasında rol oynar. 
  • Vücut yorgunluğunun azalmasında etkilidir. 
  • Kas fonksiyonlarına katkıda bulunur. 
  • Kemiklerin ve dişlerin korunmasında etkilidir. 
  • Magnezyum hücrelerimizi alüminyum, nikel, kadmiyum, cıva ve kurşun gibi zararlı elementlerden korur.

   Kandaki magnezyum yoğunluğu ve uyku arasında bir ilişki olduğuna ve uyku kalitesi ve uykudan uyanma ritminin düzenlenmesi üzerinde B grubu vitaminlerinin ve magnezyum takviyesinin etkisinin olduğuna dair kanıtlar bulunmaktadır. Magnezyum eksikliğinin vücut direncini düşürebildiği bilinmektedir. Bu amaçla, sporcuların performansını artırmak için magnezyum verilmesi önerilmektedir. Yapılan araştırmalar, magnezyumun beyin fonksiyonlarında ve ruh sağlığında önemli bir rolü olduğunu göstermektedir. Düşük magnezyum alan kişilerde depresyona yatkınlık, yeterli düzeyde alan kişilere oranla daha yüksektir.

   Düşük magnezyum seviyelerinin beyinde ağır metallerin birikmesine neden olarak parkinson, multiple skleroz ve alzheimer hastalıklarına yol açtığına dair araştırmalar bulunmaktadır. Aynı zamanda bu durum çocuklarda ağır metal toksisitesi yaparak öğrenme bozukluklarının etiyolojisinde rol almaktadır. Magnezyum eksikliğinde insülin rezistansı sık karşılaşılan bir klinik problemdir. Deney hayvanlarında şiddetli magnezyum eksikliğinin oksidatif stresi artırdığı gösterilmiştir. 

Kaynakça

  • https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2017/01/20170126M1-5-1.pdf
  • Peuhkuri K, Sihlova N. Dietpromotessleepdurationandquality, NutritionResearch 2012; 32: 309-319
  • Bohl CH, Volpe SL. Magnesiumandexercise. Critical RevFoodSciNutr 2002; 42: 533-63
  • Manuel Y, Keenoy B, Moorkens G, et al. Magnesiumstatusandparameters of theoxidant-antioxidantbalance in patientswithchronicfatigue: Effects of supplementationwithmagnesium. J AmCollNutr 2000; 19: 374-82.
Avatar

Refia Güner

İstanbul Medipol Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik 4. Sınıf öğrencisiyim. Bu alanda takip ettiğim eğitim programları, güncel yayınlar ve yapmış olduğum stajlar ışığında kendimi geliştirmeye ve yenilemeye çalışarak mesleğimi öğrenme ve tamamlama yolundayım. Bu yolda öğrendiklerimi sizlere Specter Medya aracılığıyla aktarmaya çalışacağım.