TARİHE RENK KATAN SOKAK: KAPANCA
▫ Tahmini okuma süresi: 2 dakika ▫
Bünyesinde çeşitli gezi mekânları ve otantik yerler bulunduran Tarih Koridoru, İzmit’te cazibesini koruyan yerler arasında.
İzmit’te eski gelenekleri, ruhu korumak amacıyla yenilenmesi tamamlanan konakları İzmit’in tarihi ve turizmi açısından tanıtmak amacıyla 2018 yılında Kapanca Sokak’ta açılan Tarih Koridoru, vatandaşlar tarafından rağbet görüyor. Tarih Koridoru adını taşıyan dernek tarafından ihalesi alınan Tarihi Çarşı, Güllü Konak ve Tarihi Yeni Hamam gibi yapılar da misafirlerini ağırlamaya devam ediyor.
Yeni Sergi Ve Etkinlik Salonu
Tarih Koridoru tarafından yapılan ilk proje Tarihi Çarşı projesi iken, ikinci proje ise Güllü Konak olarak biliniyor. Güllü Konak’ın bünyesinde tarihi restoran ve küçük bir kütüphane bulunuyor. En son faaliyeti tamamlanan Tarihi Yeni Hamam, sergi ve etkinlik salonu olarakhizmet verecek. Tarihi Koridoru Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Murathan Birinci, “Tarih Koridorumuzun İstanbul’da dadüzenlenecek olan bir programla tanıtımını yapacağız.” dedi.

75 Yıllık Marka
Tarihi Çarşı’da bulunan İzmit’in köklü markalarından olan Hikmet Kolonyaları, bu odalar içinde satılıyor. Özellikle turistler ve kadınlar tarafından yoğun talep gören kolonyalar, kadınlar tarafından hazırlanarak satışa sunuluyor. Böylece Tarihi Çarşı’nınruhuda canlı tutuluyor. Büyükşehir Belediyesi tarafından her gün düzenlenen “Gez Gör turları” ile İzmit ve İzmit dışından ziyaretçiler bölgeyi ziyaret edebiliyorlar.
Hem Tarih Hem Turizm
Tarihi hatırlatan ve önümüze seren bu sokaklardaki evler, turizm amaçlı restore edilerek yeniden kullanıma açılmış. Bu evlerin içinde resimler yapan, hediyelik eşyalar satan satıcılar da bulunuyor. Yani Kapanca hem ticari hem tarihsel olarak işlevi olan bir sokak. Esnaflar için kârlı olan bu yerlerin kullanıma açılmasının bir diğer sebebi ise unutulmaya yüz tutan tarihi yerleri yeniden tanıtmak ve hatırlatmak. İleri senelerde bir de açık hava sineması açılması planlar arasında yer alıyor.
Kapanca Sokakta Özel Bir İsim: Kamuran Hanım
Okumaya ve öğrenmeye aç olan Kamuran Hanım, birtakım zorluklardan dolayı üniversite okuyamamış. 60 yaşından sonra üniversite okumuş ve 5 üniversite bitirmiş. Üniversiteye sonradan başlamanın açığını kapatmak için gazeteler dâhil eline ne geçerse okumaya başlamış. Zorlu bir hayat mücadelesinin içinde, sanata olan aşkını yitirmemiş, bu tutkusuyla resimler çizerek Kapanca Sokağa adeta renk katmaya devam ediyor. Ayrıca anılarından oluşan bir de kitap yazmış.
